Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Šarec četrti slovenski premier, ki je odstopil

Ljubljana, 27. januarja - Marjan Šarec je četrti slovenski premier, ki je odstopil. Pred njim so to iz zelo različnih razlogov storili dolgoletni predsednik vlade Janez Drnovšek, prva slovenska premierka Alenka Bratušek in le nekaj mesecev pred koncem mandata Miro Cerar. STA objavlja kronologijo teh odstopov.

Ljubljana, vlada.
Nekdanji predsednik vlade Miro Cerar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Nekdanji predsednik republike in predsednik vlade Janez Drnovšek.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana, vlada.
Predsednik vlade Marjan Šarec je v izjavi za medije povedal, da odstopa s položaja predsednika vlade.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Belgija, Bruselj.
Nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

2. december 2002 - Janez Drnovšek je s položaja predsednika vlade odstopil približno na polovici mandata po izvolitvi za predsednika države. Položaj predsednika vlade je nato prevzel Anton Rop iz vrst Drnovškove LDS.

4. maj 2014 - Alenka Bratušek, ki je vodenje vlade kot prva slovenska premierka prevzela v turbulentnih političnih razmerah, je odstopila po dobrem letu dni na položaju, in sicer zaradi razkola v lastni stranki. Odstopila je namreč po porazu proti Zoranu Jankoviću v tekmi za vrh Pozitivne Slovenije. S tem je padla tudi celotna vlada, poslanska skupina PS pa se je razdelila na dva dela - enega, naklonjenega Jankoviću, in drugega, naklonjenega Bratuškovi.

14. marec 2018 - Miro Cerar je odstopil le nekaj mesecev pred iztekom mandata. Čeprav so se gospodarske razmere v državi v času njegove vlade izboljšale, so se kopičili tudi problemi, kaplja čez rob pa je bila po Cerarjevih besedah odločitev vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo referendum, na katerem so volivci podprli zakon o drugem železniškem tiru Divača-Koper.

27. januar 2020 - Marjan Šarec je odstop utemeljil z oceno, da s temi poslanci in s to koalicijo pričakovanj ljudi ne morem izpolniti, lahko pa jih izpolni po volitvah. Poudaril je, da vlada s temi partnerji ni bila sposobna izvesti kakšnih korenitih ali strukturnih reform. Pozval je tudi k čimprejšnjim predčasnim volitvam.

bs/moz
© STA, 2020