Pia Babnik izpolnila pogoj za vstop v profesionalni svet golfa

Murcia, 27. januarja - Slovenija bo imela letos dve golfistki na evropski turneji. Katji Pogačar, ki ima pravico nastopa na vseh štiriindvajsetih turnirjih, se je pridružila 16-letna Pia Babnik, ki je ta konec tedna na kvalifikacijskem turnirjih v Španiji osvojila enajsto mesto in si praktično zagotovila neomejeno igranje na drugi najmočnejši turneji na svetu.

Ljubljana.
Slovenska golfistka Pia Babnik.
Foto: Gorazd Kogoj/GZS

Mlada Ljubljančanka, ki že nekaj časa velja za eno najbolj nadarjenih igralk golfa na svetu, bo tako v prihodnjih tednih postala ena najmlajših udeleženk evropske turneje. Svoja prva turnirja kot profesionalna igralka bo odigrala v drugi polovici februarja v Avstraliji.

Babnikova bo med profesionalke vstopila kot peta igralka s svetovne amaterske lestvice, eden od njenih ciljev v premierni sezoni poleg uvrstitve med prvih sedemdeset igralk ob koncu sezone, ki si s tem podaljšajo status na evropski turneji, pa je uvrstitev na olimpijske igre v Tokio.

Glede na to, da je sistem uvrščanja na olimpijske igre dokaj specifičen in da spodbuja čim širši nastop držav, imata tako Babnikova kot Pogačarjeva realne možnosti za pot na Japonsko. Slednja, 398. igralka na svetu, do konca junija brani še nekaj vidnih uspehov iz lanske sezone, Babnikovi, ki trenutno zaseda 1137. mesto na lestvici Rolex, pa bodo vse osvojene točke štele za lestvico. Rez za olimpijske igre bo predvidoma okoli 400. mesta.

Evropska turneja (Ladies European Tour) je druga najmočnejša serija turnirjev na svetu. Letos bo štela 24 turnirjev s skupnim nagradnim skladom 18 milijonov evrov. Vodilna serija je LPGA, kjer si igralke v povprečju razdelijo dva milijona evrov na turnir.

zzb/lr
© STA, 2020