Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Slovenija po številu sob pobega na prebivalca šesta na svetu

Ljubljana, 11. februarja - Sobe pobega so se v Sloveniji pojavile pred nekaj več kot petimi leti, lani pa je bila po številu sob na prebivalca na šestem mestu na svetu, na spletni strani navaja Združenje "Escape Room" dejavnosti. V 68 različnih igrah, ki jih ponuja 28 ponudnikov, lahko igralci krepijo skupinsko delo, obenem so glavni junaki iger, so izpostavili v združenju.

Ljubljana.
Slovensko združenja Escape Room dejavnosti (GIZER.SI).
Foto: Escape Room Enigmarium
Arhiv Escape Room Enigmarium/STA

Escape room ali soba pobega je časovno omejena igra v zaprtem prostoru, ki je namenjena manjši skupini ljudi. Dva do pet igralcev lahko v eni uri rešuje različne naloge in uganke, ki so povezane z logiko, matematiko ali spretnostmi, je zapisano na spletni strani združenja. Ekipo za reševanje nalog lahko sestavlja kdorkoli, lahko so to družinski člani, sodelavci, prijatelji ali par na zmenku.

Uganke so zasnovane tako, da za reševanje zadošča osnovnošolsko poznavanje matematike in "zdrava kmečka logika". V združenju ugotavljajo, da so najuspešnejše tiste skupine, ki med sabo sodelujejo in komunicirajo. Prav zaradi tega so sobe po njihovem prepričanju primerne za teambuilding, saj se krepijo skupinsko sodelovanje in povezanost v skupini.

Po navedbah združenja je igro po konceptu "ena ura, ena ekipa, ena soba" je v Sloveniji prvič predstavila ekipa Enigmarium escape room v septembru 2014.

Od začetnih šestih iger se je število sob hitro povečalo. Konec leta 2017 jih je bilo 56. Do danes pa je njihovo število naraslo na 68, ki jih po celotni Sloveniji daje na razpolago 28 ponudnikov, so za STA navedli v združenju. Kot so dodali, interes obiskovalcev do danes še ni upadel. Njihovo število se je ustalilo, opažajo pa sezonska nihanja. Tako sobe poleti obiskuje več turistov, pozimi, predvsem decembra pa je več teambuildingov.

Med obiskovalci, ki so jih sobe prepričale, je tudi študentka Urška. Prvič se je v sobi pobega preizkusila z družino pred osmimi leti v Trstu. Kot je povedala za STA, so igre zabavne, v sobah najde vsak nekaj zase, tista ura pa je res namenjena druženju. V Ljubljani se je sob lotila pred tremi leti s prijateljicami.

Je pa za marsikoga obisk sobe pobega finančni zalogaj. V združenju so povedali, da na trgu velja svobodno odločanje glede cen. Igralci za igro pri treh glavnih članih Združenja plačajo med 50 in 100 evrov.

Sogovornici, ki je še študentka, se cene zdijo precej visoke, razen če si znesek deli več ljudi. Zato bi si želela, da bi se cene oblikovale glede na število igralcev. Nekateri ponudniki sicer ceno za manjšo ekipo nekoliko prilagodijo, a ne vsi.

Po zagotovilih združenja pa nezadovoljstva glede cen ne zaznavajo.

xf/mo
© STA, 2020