Svetovne sile v Berlinu iščejo rešitev za sprto Libijo

Berlin, 19. januarja - V Berlinu so se danes zbrali predstavniki več kot desetih držav, ki želijo konferenci pod okriljem ZN odpreti pot za mir v Libiji. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v uvodu poudaril, da konflikta v Libiji ne morejo rešiti s pomočjo vojske. Treba je preprečiti zaostritev vojne, zato da se konflikt ne bi končal v humanitarni nočni mori, je dodal.

Nemčija, Berlin.
Mednarodna konferenca o Libiji, na kateri želijo predstavniki več kot desetih držav skleniti dogovor o premirju med sprtim predsednikom mednarodno priznane vlade Fajezom al Saradžom in odpadniškim generalom Kalifo Haftarjem.
Foto: dpa/STA

Pred začetkom konference so se zvrstila dvostranska srečanja. Gostiteljica, nemška kanclerka Angela Merkel se je ločeno sestala s sprtima libijskima voditeljema, predsednikom mednarodno priznane vlade Fajezom al Saradžom in odpadniškim generalom Kalifo Haftarjem.

Glede na osnutek sklepne izjave naj bi se udeleženci skušali poenotiti glede razorožitve milic in strožjih sankcij v primeru kršitve embarga na orožje. Upoštevanje dogovora naj bi nadzorovala mednarodna skupnost.

set/ms/jb/jk/set
© STA, 2020