V gorah nad Jezerskim se je smrtno ponesrečil vrhunski alpinist Grega Lačen

Jezersko, 17. januarja - Pri sestopu v gorah nad Jezerskim je danes popoldne življenje izgubil 43-letni vrhunski alpinist Grega Lačen, ki izhaja iz Črne na Koroškem in je bil član vrste izjemnih slovenskih alpinističnih odprav, na spletnih straneh poroča Večer.

Ljubljana, PZS.
Alpinist Grega Lačen.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Po do zdaj znanih informacijah je Lačen, ki je z družino živel na Prevaljah, življenje izgubil pozno popoldne pri sestopu z enega od vršacev nad Jezerskim, kjer je v četrtek in danes plezal z izkušenim alpinističnim kolegom s Koroške Andrejem Gradišnikom.

Lačen je po pisanju Večera v svoji izjemni alpinistični karieri osvojil številne vrhove v uspešnih plezalnih odpravah. Med drugim je bil član odprave Ski Everest 2000 na čelu z Davom Karničarjem. Leta 2012 je vodil prvo samostojno koroško odpravo v gorovje Karakorum.

Z Gradišnikom sta preplezala ogromno smeri, med drugim sta v Kirgiziji ponovila najznamenitejšo smer v dolini Ak Su - Perestroika Crack. Lačen je vodil tudi alpinistično odpravo Koroška 8000 Broad Peak v letu 2012.

Lačen je umrl na dan, ko so se v okviru koroškega outdoor festivala v Mežici spominjali Karničarja, ki je umrl septembra lani v delovni nesreči na Jezerskem, so še zapisali na Večeru.

jes/jes
© STA, 2020