Del preiskave strmoglavljenja v Iranu tudi Mednarodna organizacija za civilno letalstvo

Teheran/Montreal, 14. januarja - Na povabilo Irana bo pri preiskavi sestrelitve ukrajinskega potniškega letala sodelovala tudi Mednarodna organizacija za civilno letalstvo, ki bo na območje napotila svoje strokovnjake. Kanadski premier Justin Trudeau je včeraj znova pozval k temeljiti preiskavi. Obenem pa je opozoril, da bi bilo 176 ljudi na krovu letala, med katerimi je bilo 57 kanadskih državljanov, še živih, če ne bi prišlo do stopnjevanja napetosti v regiji.

Iran, Teheran.
V Iranu je kmalu po vzletu z letališča v Teheranu strmoglavilo ukrajinsko letalo tipa boeing 737 z najmanj 170 ljudmi na krovu.
Reševalci na prizorišču nesreče.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Iranske oblasti so sprva zanikale nenamerno sestrelitev letala, ki so jo nato v soboto označile za človeško napako. Preiskavo vodi Iran, k njej pa je povabil tudi več tujih ekip strokovnjakov.

Kanadski premier Trudeau je včeraj dejal, da je mednarodna skupnost zelo jasna pri poudarjanju, da Iran ne sme imeti jedrskega orožja, je pa treba tudi nadzorovati napetosti v regiji, ki jih povzročajo tudi dejanja ZDA.

spo/vr/spo
© STA, 2020