Policisti prijeli 35-letnika zaradi goljufij in zlorab identitete

Ljubljana, 12. decembra - Policisti so zaradi več kaznivih dejanj aretirali 35-letnega Srba. Med drugim je osumljen, da je zlorabil identiteto dveh oseb. Nato naj bi v njunem imenu in njuno škodo najemal kredite, stanovanja ter kupoval vozila, kasneje pa ni plačeval kupnine, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Policisti pozivajo oškodovance, naj podajo prijavo.

Ljubljana.
Policija, policijsko vozilo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

35-letnik je osumljen 37 kaznivih dejanj zlorabe osebnih podatkov, ponarejanja listin, overitev lažne vsebine in goljufij.

Osumljeni je v enem izmed primerov zlorabil podatke oškodovanca in nato na upravni enoti dobil osebne dokumente na njegovo ime. Z dokumenti je overjal lažne vsebine pri notarju, predvsem z namenom najema kredita, in tako pridobil protipravno premoženjsko korist.

Pri različnih oškodovancih je tudi najemal ali kupoval vozila, kupoval različne artikle, najemal stanovanja in sklenil več pogodb za telekomunikacijske ter druge storitve. Kasneje pa kupnine ali najemnine ni plačeval.

V drugem primeru pa je osumljeni našel dokumente oškodovanca in z njimi izvršil podobna kazniva dejanja.

Zlorabil pa je tudi zaupanje mlajših oškodovank. Z oškodovankami se je spoznaval v gostinskih lokalnih. Večinoma so oškodovanke zanj najemale kredite ali sklepale različne pogodbe za storitve. Osumljeni pa ni izpolnjeval obljub o vračilu denarja.

Osumljenec je bil 28. novembra s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku. Sodnik je zanj odredil pripor.

Podobna kazniva dejanja je osumljeni izvrševal od leta 2015, pišejo policisti. Zato obstaja velika verjetnost, da je oškodovancev še več. Policisti morebitne oškodovance, ki dejanj še niso prijavili policiji, naprošajo, da te prijavijo. Zglasijo se lahko na Policijski postaji Ljubljana Center na Trdinovi ulici 10 oziroma pokličejo telefonski številki 113 ali (01) 475 06 00.

dpr/mo
© STA, 2019