V Franciji na nov dan stavke tudi množičen protest

Pariz, 10. decembra - Javni promet je zaradi stavke tudi danes v Franciji močno oviran. Gre za šesti dan stavke, ki naj bi ga popoldne zaznamoval tudi množičen protest proti napovedani pokojninski reformi. Nasprotniki želijo okrepiti pritisk na vlado pred jutri predvideno uradno predstavitvijo reforme.

Francija, Pariz.
V Franciji poteka stavka zaposlenih v javnem prometu in šolstvu, ki nasprotujejo predlogu pokojninske reforme. Zaradi odpovedi hitrih vlakov in podzemne železnice je promet ohromljen, težave povzroča tudi zaprtje šol.
Prazna podzemna železnica.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Stavka bo danes najhuje prizadela prebivalce območja Pariza. Devet linij podzemne železnice bo popolnoma zaprtih, vozila bo le četrtina avtobusov, okrnjeno je obratovanje vlakov.

A najbolj intenzivno želijo sindikati svojo moč prikazati na ulici. Minuli četrtek se je zbralo 800.000 ljudi, nekateri danes pričakujejo še močnejšo udeležbo.

Premier Edouard Philippe bo jutri uradno predstavil predlog pokojninske reforme. Gre za uvedbo univerzalnega, na točkovanju osnovanega pokojninskega sistema, ki bi nadomestil 42 različnih pokojninskih shem.

spo/mlj/spo
© STA, 2019