Združena desnica na ESČP ni uspela s pritožbo na zavrnitev kandidatnih list na lanskih volitvah

Strasbourg, 5. decembra - Evropsko sodišče za človekove pravice je pritožbo strank Glas za otroke in družine ter Nove ljudske stranke zavrglo kot nedopustno.

Ljubljana, Vrhovno sodišče RS.
Predsednik in podpredsednica stranke Glas za otroke in družine, Aleš Primc in Metka Zevnik, sta v imenu predvolilne koalicije Kangler & Primc - Združena desnica vložila pritožbo na Vrhovno sodišče RS zaradi zavrnitve kandidatne liste za volitve v DZ v volilni enoti Kranj.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Na parlamentarnih volitvah leta 2018 so volilni organi strankama, ki sta na volitvah nastopali kot koalicija Združena desnica, zavrnili kandidatne liste v novomeški in kranjski volilni enoti, saj na njih nista uvrstili dovolj žensk.

Koalicija se je obrnila na evropsko sodišče, ki pa je v sodbi poudarilo, da pravila o spolnih kvotah za oblikovanje kandidatnih list jasna in bi jih morala koalicija strank poznati. Poleg tega pa sodišče meni, da spolne kvote pomagajo zagotavljati demokratično legitimnost in so skladne z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

Aleš Primc iz stranke Glas za otroke in družine je v odzivu na odločitev zapisal, da so prejšnje volitve mimo, pred Slovenijo pa so novi izzivi.

mo/moz/apo/apo
© STA, 2019