Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pobuda za večje vključevanje polnozrnatih žit v prehrano

Ljubljana, 19. novembra - Inštitut za nutricionistiko je ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o polnozrnatih žitih, ki je danes, predstavil pobudo Izbiram polnozrnato. Z njo želi spodbuditi potrošnike k sprejemanju informiranih odločitev, k poznavanju koristi uživanja polnozrnatih živil in k njihovem pogostejšem vključevanju v prehrano.

Ljubljana.
Polnozrnat kruh.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Razpoložljivi podatki kažejo, da kruh iz polnozrnate moke občasno uživa 27 odstotka prebivalcev, kar 31 odstotkov pa ga sploh ne uživa. Ta odstotek je treba v prihodnje občutno povečati, saj je zadostno uživanje vlaknin, to je najmanj 30 gramov dnevno, varovalni dejavnik pred različnimi kroničnimi boleznimi, so izpostavili na inštitutu.

Inštitut bo z današnjim dnem in na tedenski ravni začel objavljati zanimive vsebine o polnozrnatih živilih. Program se izvaja v okviru nacionalnega portala prehrana.si.

bdo/mrn
© STA, 2019