Na tisoče Grkov na ulice ob obletnici vstaje proti hunti

Atene, 17. novembra - Več tisoč Grkov je danes z demonstracijami obeležilo obletnico študentske vstaje proti vojaški hunti leta 1973. Po navedbah policije se je demonstracij v Atenah udeležilo več kot 10.000 ljudi, v Solunu je šlo na ulice najmanj 6000 udeležencev. Podobne demonstracije potekajo tudi v drugih grških mestih.

Grčija, Atene.
Več tisoč Grkov je danes z demonstracijami obeležilo obletnico študentske vstaje proti vojaški hunti leta 1973. Shod ob tej obletnici se je v zadnjih letih redno sprevrgel v nasilje.
Foto: dpa/STA

Shod ob tej obletnici se je v zadnjih letih redno sprevrgel v nasilje in tudi letos je v Atenah na delu kakih 5000 policistov z droni, helikopterji in vodnimi topovi. Aretirali so več mladih, potem ko so na strehi neke stavbe odkrili molotovke in kamne, ki so jih imeli očitno pripravljene za napad na posebne policijske sile.

S protesti udeleženci obeležujejo spomin na upor študentov na atenski politehnični univerzi leta 1973 proti vojaški hunti, ki je vstajo krvavo zatrla. Smrtnih žrtev je bilo najmanj 24.

mg/set/mg
© STA, 2019