Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na tisoče Grkov na ulice ob obletnici vstaje proti hunti

Atene, 17. novembra - Več tisoč Grkov je danes z demonstracijami obeležilo obletnico študentske vstaje proti vojaški hunti leta 1973. Po navedbah policije se je demonstracij v Atenah udeležilo kakih 5500 ljudi. Podobne demonstracije potekajo tudi v drugih grških mestih.

Grčija, Atene.
Več tisoč Grkov je danes z demonstracijami obeležilo obletnico študentske vstaje proti vojaški hunti leta 1973. Shod ob tej obletnici se je v zadnjih letih redno sprevrgel v nasilje.
Foto: dpa/STA

Shod ob tej obletnici se je v zadnjih letih redno sprevrgel v nasilje in tudi letos je v Atenah na delu kakih 5000 policistov z droni, helikopterji in vodnimi topovi.

S protesti udeleženci obeležujejo spomin na upor študentov na atenski politehnični univerzi leta 1973 proti vojaški hunti, ki je Grčijo vodila med letoma 1967 in 1974 in je uživala podporo ZDA. Vojaška hunta je upor 17. novembra 1973 krvavo zatrla. Smrtnih žrtev je bilo najmanj 24.

V zadnjih letih so demonstranti obletnico izkoristili za izražanje nasprotovanja proti ameriškemu 'imperializmu' in strogim varčevalnim ukrepom.

mg/set/mg
© STA, 2019