Pozimi na cesti: Ustrezna oprema in primerna varnostna razdalja ključni za varnost v prometu

Ljubljana, 14. novembra - Jesen prinaša nižje temperature in več padavin, zato morajo biti vozniki na cestah, tako kot v zimskih razmerah, zelo pozorni. V teh razmerah je ključna ustrezna opremljenost vozil, primerna varnostna razdalja in poznavanje razmer na cesti, je za STA povedal inštruktor varne vožnje pri AMZS Danijel Granda.

Ljubljana.
Zima, promet, avtomobilske gume, pnevmatike, profil, sneg.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Več padavin posledično pomeni tudi večje količine stoječe vode na cestišču. Pri višjih hitrostih lahko tako vozilo izgubi podlago s cestiščem in takrat je najbolj pomembno, da voznik ostane miren, da ne obrača volana in ne zavira, je opozoril Granda.

"Samo stisnemo sklopko in počakamo, da prevozimo poplavljeno vozišče," voznikom svetuje Granda. Kot je dodal, je še bolje, če voznik pozorno spremlja cestišče in hitrost vožnje prilagodi razmeram na cesti, da do takšnega pojava ne pride.

Kar pa se tiče vožnje v zimskih razmerah, pa je najbolj pomembno, da imamo pravilne zimske pnevmatike oziroma pnevmatike s primernim profilom. Lahko so zimske ali celoletne, vožnjo z letnimi pa na AMZS v zimskih razmerah odsvetujejo. "Pomembno je, da je profila zadosti. Po naši zakonodaji potrebujemo najmanj do tri milimetre profila za zimsko pnevmatiko. Boljše je več," je opozoril.

Izbira pnevmatik je sicer odvisna od tega, kaj se bo z vozilom počelo in kje ter po kakšnih cestah se bo vozilo. Orientacijske podatke za izbiro ustrezne pnevmatike se med drugim lahko dobi na spletni strani AMZS, je spomnil.

Vozniki se morajo v slabših vremenskih razmerah še posebej dobro zavedati, da slabši kot so pogoji na cesti, dlje časa bo trajalo, da se pride na cilj. Vozniki naj se tako na pot odpravijo pravočasno, še prej pa naj preverijo kakšne so razmere na cestah.

"Takrat, ko se nam mudi, ko smo pod stresom, smo dovzetni za napake, ki se nam pojavljajo v vožnji in nesreča je vedno skupek posameznih napak. Zato vozimo odgovorno, mirno in varno, da do teh napak ne pride," je opozoril Granda.

Največja napaka pri vožnji je nepravilna varnostna razdalja. "Ko sprašujemo ljudi, na kolikšni varnostni razdalji vozijo, nam to razdaljo povejo v metrih. Pri določeni hitrosti so metri čisto v redu, ko pa potem pospešujemo in se hitrost veča, pa se mora ta razdalja povečati," je poudaril. Pri tem je izpostavil tudi pomen pravila dveh sekund - ena sekunda za varnostno razdaljo in ena sekunda za lastno varnost.

Še ena večja napaka, ki jo vozniki počnejo, je vožnja z neočiščenimi stekli na vozilih. Kot je dejal Granda, vozniki pri čiščenju namreč prevečkrat pozabijo na stranske steklene površine in posledično je vidljivost iz vozila toliko slabša. Za varno vožnjo je namreč potrebno, da voznik lahko vidi iz vseh zornih kotov vozila.

Zaradi nizkih temperatur pa nekateri vozniki svoja motorna vozila pogosto za nekaj časa pustijo vključene in v prostem teku, z namenom, da se ta segrejejo. Granda je v zvezi s tem opozoril, da vozilo v prostem teku pri hladnem zagonu motorja razvija veliko škodljivih plinov oziroma trdih delcev.

"To seveda ne pomeni, da sedemo v najbolj leden avto in z njim takoj odpeljemo, ampak lahko ta v območju prostega teka deluje toliko časa, da ga v miru očistimo in se potem z njim normalno odpeljemo," je še svetoval.

Obdobje obvezne zimske opreme na motornih vozilih se bo sicer začelo v petek, 15. novembra, in bo trajalo do 15. marca.

rbi/bs
© STA, 2019