Pompeo in Maas na nekdanji meji med Nemčijama

Berlin, 7. novembra - Ameriški državni sekretar Mike Pompeo se je danes pred 30. obletnico padca Berlinskega zidu srečal z nemškim kolegom Heikom Maasom v vasi Mödlareuth na nekdanji meji med Zahodno in Vzhodno Nemčijo. Pompeo bo kasneje skupaj z Maasom obiskal tudi Leipzig, kjer se je leta 1989 začela mirna revolucija.

Nemčija, Mödlareuth.
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo se je danes pred 30. obletnico padca Berlinskega zidu srečal z nemškim kolegom Heikom Maasom na nekdanji meji med Zahodno in Vzhodno Nemčijo.
Sprehod ob ostankih zidu v vasi Mödlareuth.
Foto: dpa/STA

Že pred srečanjem z Maasom pa se je Pompeo mudil pri ameriških vojakih, ki so nameščeni v bavarskih krajih Grafenwöhr in Vilseck. ZDA imajo v Nemčiji še vedno nameščenih okoli 35.000 vojakov, od tega okoli 10.000 v omenjenih bavarskih oporiščih.

V okviru dvodnevnega obiska se bo državni sekretar jutri v Berlinu sestal s kanclerko Angelo Merkel, obrambno ministrico Annegret Kramp-Karrenbauer in finančnim ministrom Olafom Scholzom. Po pričakovanjih bo v pogovorih med drugim ponovno opozoril Nemčijo, naj nameni več sredstev za obrambo.

set/ms/set
© STA, 2019