ZDA začele uradni odstop od pariškega podnebnega sporazuma

Washington, 5. novembra - Ameriška vlada je včeraj začela uradno uresničevanje odstopa od pariškega podnebnega sporazuma. Predsednik ZDA Donald Trump ga je napovedal že leta 2017, vendar je z uradnimi koraki moral počakati, ker glede na določila umik ni možen pred iztekom treh let od uveljavitve sporazuma.

Francija, Pariz.
4. novembra 2016 je v veljavo stopil pariški sporazum, prvi globalni podnebni dogovor, ki v boju proti podnebnim spremembam združuje tako razvite države kot države v razvoju.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Pariški podnebni sporazum je stopil v veljavo 4. novembra 2016, umik pa traja leto dni, kar pomeni, da ga ZDA uradno ne morejo zapustiti pred 4. novembrom 2020. Trump trdi, da je sporazum krivičen do ZDA, čeprav gre za sporazum prostovoljnih zavez držav za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

ZDA bodo novembra prihodnje leto postale edina država na svetu, ki ne bo članica pariškega podnebnega sporazuma. Če bo Trump volitve prihodnje leto izgubil, bodo ZDA glede na napovedi demokratskih predsedniških kandidatov znova pristopile k sporazumu.

spo/rp/spo
© STA, 2019