Opozicija v Boliviji zahteva razveljavitev predsedniških volitev

La Paz, 30. oktobra - Po zmagi dosedanjega bolivijskega levičarskega predsednika Eva Moralesa v nedavnem prvem krogu predsedniških volitev opozicija zahteva razveljavitev volitev. Bolivijska vlada je sicer predlagala, da bi Organizacija ameriških držav preverila rezultate volitev. Opozicija vladi očita volilno prevaro.

Bolivija, La Paz.
Protest nasprotnikov bolivijskega predsednika Eva Moralesa v La Pazu. Po zmagi Moralesa v prvem krogu predsedniških volitev je opozicija zahteva razveljavitev, saj vladi očita volilno prevaro.
Foto: dpa/STA

Morales je po navedbah volilne komisije na volitvah 20. oktobra prejel 47,08 odstotka glasov podpore, njegov glavni tekmec, konservativni Carlos Mesa 36,51 odstotka. V skladu z bolivijsko ustavo je Morales dobil več kot 10 odstotkov prednosti pred drugouvrščenim tekmecem in tako za las zmagal že v prvem krogu. Mesa rezultatov volitev ne priznava.

Bolivijska vlada je sicer sporočila, da bo poročilo preverbe rezultatov zanjo obvezujoče, tudi če bo prišlo do spremembe rezultatov volitev in bodo morali pripraviti drugi krog volitev.

mlj/jk/mlj
© STA, 2019