Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Bliža se najstrašnejša noč v letu

Ljubljana/Murska Sobota/Kranj, 29. oktobra - Bliža se čas, ko bodo imeli glavno besedo čarovnice in krvosesi. Noč čarovnic, 31. oktober, ki smo jo v Sloveniji z veliko zadržanosti začeli spoznavati proti koncu prejšnjega stoletja, smo že posvojili. Starejši so morda še nezaupljivi, a se najbrž ne bodo mogli izogniti vsaj dolbenju buče, da jo bodo vnučki lahko odnesli v vrtec ali na počitniško delavnico.

Madžarska, Budimpešta.
Noč čarovnic je praznik, ki ga predvsem v Zahodnem svetu obeležujejo v noči iz 31. oktobra na 1. november. Zelo priljubljen običaj za noč čarovnic je izrezovanje buč, v katere se potem vstavi sveča.
Foto: Xinhua/STA

V Sloveniji so značilno prizorišče za noč čarovnic gradovi. Tako bodo čarovniški program v četrtek pripravili na blejskem gradu in na gradu Bogenšperk. V Dvorcu Rakičan pri Murski Soboti, kjer se je tridnevno čarovniško rajanje začelo že v soboto, pa bo najbolj zakleto jutri.

Začarani ljubljanski živalski vrt, ki že vse od konca minulega tedna vodi na oglede zacopranih kotičkov, bo tudi v četrtek povabil na nočni ogled.

Noč čarovnic ima svoj izvor v keltskem prazniku samhain.

pse/moz/apo
© STA, 2019