V Čilu so se tisoči pridružili splošni stavki

Santiago de Chile, 24. oktobra - Na tisoče Čilencev se je včeraj v prestolnici Santiago de Chile in drugih mestih udeležilo splošne stavke. Pozivu največjega sindikata k splošni stavki so se pridružili tako študenti kot profesorji in javni uslužbenci. V prestolnici je policija, da bi pregnala protestnike, uporabila vodne topove.

Čile, Santiago de Chile.
V Čilu so izbruhnili protesti zaradi povišanja cen vozovnic javnega prevoza, nato pa so se sprevrgli v nezadovoljstvo zaradi družbene razslojenosti in liberalne gospodarske politike vlade.
Foto: dpa/STA

V Čilu, ki je običajno ena od najstabilnejših držav Latinske Amerike, trenutno doživljajo najhujše nasilje v zadnjih desetletjih, ki se je razvnelo ob protestih. Ti so se začeli v petek zaradi napovedanega zvišanja cen podzemne železnice, ki so ga medtem že preklicali. Nasilje na protestih je doslej zahtevalo 18 smrtnih žrtev. V bolnišnico so morali odpeljali 269 ljudi, približno 1900 oseb so aretirali.

Čilski predsednik Sebastian Pinera je sicer pred stavko po srečanju z nekaterimi voditelji čilske opozicije napovedal paket socialnih reform.

mlj/bs/mlj
© STA, 2019