Prebivalec Slovenije lani v povprečju zavrgel 68 kilogramov hrane

Ljubljana, 22. oktobra - V Sloveniji je v letu 2018 nastalo skoraj 139.900 ton odpadne hrane, kar pomeni 68 kilogramov na prebivalca oziroma štiri kilograme več kot leta 2017. Polovica je je nastalo v gospodinjstvih. Odpadna hrana je sicer predstavljala 11 odstotkov vseh v gospodinjstvih nastalih komunalnih odpadkov, je danes objavil državni statistični urad.

Ljubljana.
Zavržena hrana, biološki odpadki.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so opozorili statistiki, bi bila količina odpadne hrane lahko precej manjša, če bi bil naš odnos do hrane drugačen. Po njihovi oceni je bilo namreč med odpadno hrano 38 odstotkov užitnega dela.

Več odpadne hrane je lani v letni primerjavi nastalo v vseh dejavnostih: v gospodinjstvih za osem odstotkov več, v gostinstvu in drugih dejavnostih, kjer se streže hrana, za skoraj štiri odstotke več, v distribuciji in trgovini z živili za skoraj pet odstotkov več in v proizvodnji hrane za tri odstotke več.

mrn/jaz/jaz
© STA, 2019