Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Šarec za zaščito slovenske cerkve sv. Cirila v New Yorku

New York, 28. septembra - Premier Marjan Šarec se je te dni ob robu sodelovanja na splošni razpravi svetovnih voditeljev 74. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku oglasil tudi v praktično edini slovenski ustanovi v tem velemestu, cerkvi sv. Cirila v East Villagu na Manhattnu. Ob tem je poudaril njen pomen za Slovence in se zavzel za njeno zaščito.

ZDA, Manhattan.
Premier Marjan Šarec si je te dni ob robu sodelovanja na splošni razpravi svetovnih voditeljev 74. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku ogledal tudi slovensko cerkev sv. Cirila v East Villagu.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Trenutno tečejo prizadevanja, da bi cerkev zaščitili kot kulturni spomenik, da bi ostala takšna, kot je, ker je to za Slovenijo velikega pomena, je dejal. Na mizi so različne opcije, po premierjevem mnenju pa bi bila najboljša prav razglasitev cerkve za kulturni spomenik.

Cerkev v New Yorku, ki je pred tremi leti praznovala 100-letnico, je v času osamosvajanja Slovenije služila tudi kot slovenski informacijski center. Leta 1997 je bila obnovljena, tudi z državno pomočjo.

np/rp/np
© STA, 2019