Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Francozi se poslavljajo od Jacquesa Chiraca

Pariz, 29. septembra - Francozi se bodo danes na javni slovesnosti poslovili od nekdanjega francoskega predsednika Jacquesa Chiraca, ki je umrl v četrtek. Javno slovo od bivšega predsednika, ki je Francijo vodil med letoma 1995 in 2007, bo potekalo v vojaški bolnišnici Les Invalides v Parizu.

Francija, Pariz.
Ljudje stojijo v vrsti za vpis v žalno knjigo, ki so jo ob smrti nekdanjega francoskega predsednika Jacquesa Chiraca odprli pred Elizejsko palačo.
Foto: dpa/STA

Francija.
Nekdanji francoski predsednik Jacques Chirac.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ta vojaška bolnišnica, v kateri je pokopan tudi Napoleon Bonaparte, je tradicionalno mesto slovesa za velike francoske državnike ali pomembne vojaške in druge osebnosti.

Slovo od Chiraca se bo nadaljevalo jutri, ko bodo imeli v Franciji tudi nacionalni dan žalovanja. Osrednja spominska slovesnost bo potekala v pariški cerkvi Saint-Sulpice. Udeležil se jo bo tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Chiraca bodo nato pokopali na zasebni pogrebni slovesnosti na pokopališču Monparnasse. V grob ga bodo položili poleg njegove hčerke Laurence, ki je umrla leta 2016.

ms/mlj
© STA, 2019