Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Izredno stanje na slovenskih turističnih agencijah: v Pariz 4000 Slovencev?

Ljubljana, 27. septembra - Propad britanske turistične agencije Thomas Cook in težave slovenskega letalskega prevoznika Adrie Airways so neposredno prizadele tudi slovenske navijače, ki si želijo to nedeljo v živo ogledati finale slovenskih odbojkarjev v Parizu. Najbolj aktualni so zato avtobusi in lastna prevozna sredstva.

Ljubljana, Dvorana Stožice.
Polfinale evropskega prvenstva v odbojki med Slovenijo in Poljsko.
Slovenska odbojkarska reprezentanca se je v polfinalu evropskega prvenstva v Ljubljani z zmago proti Poljski s 3:1 (23, -24, 22, 23) uvrstila v finale.
Foto: Anže Malovrh/STA

Slovenske turistične agencije mrzlično iščejo načine, kako slovenske navijače pripeljati do francoske prestolnice. Možnosti za enodnevne čarterske lete z Brnika so majhne, zato se slovenski ljubitelji športa obračajo tudi k drugim možnostim.

Najbolj aktualna in finančno vzdržna je pot z avtobusom. Cene pri slovenskih turističnih agencijah - uradna Odbojkarske zveze Slovenije je Palma - se gibljejo pod 200 evrov brez vštete vstopnice, ki za slovenski sektor v tretji kategoriji stane 70 evrov.

"Pri nas od zaključka polfinale tekme vladajo izredne razmere. V četrtek oziroma petek smo bili na voljo do enih zjutraj, danes pa sodelavci dvigujejo telefone enega za drugim že od šeste ure zjutraj. Trenutno imamo prodanih preko 500 aranžmajev, glede na povpraševanje jih bomo tisoč presegli zelo kmalu, zna se pa zgoditi, da jih bo na koncu okoli dva tisoč," je za STA povedala predstavnica Palme Nena Kraševec Mišič.

Palma bo prve skupine navijačev na pot pospremila danes zvečer. Z avtobusi bodo krenili iz Celja, Kranja in Ljubljane. Zbirno mesto v prestolnici je parkirišče na Dolgem mostu, predviden odhod pa ob 19. uri. Dve uri prej bo z Brnika poletelo tudi njihovo prvo letalo.

Palma ima v ceno aranžmaja že všteto vstopnico za finale, ki bo v nedeljo ob 17.30. Za avtobus je to 269 evrov, za letalo pa se cene začnejo pri 739 evrih.

Sloveniji najbližji mednarodni letališči, ki imata direktne povezave s Parizom, sta v Benetkah in na Dunaju. Z mestom ljubezni je sicer povezan tudi Zagreb, a sta oba leta od tam že polno zasedena.

Iz Benetk v Pariz dnevno poleti šest letal, podobno tudi z Dunaja. Na obeh lokacijah je še nekaj prostih sedežev, vendar so cene zaradi povpraševanja skokovito narasle. Če so bile te pred nekaj dnevi okoli 100 evrov, se zdaj že približujejo vsoti 350 evrov.

Po izkušnjah s košarkarsko mrzlico leta 2017 in po predvidevanjih enega od najbolj izkušenih turističnih delavcev na področju športnih potovanj Jureta Uranjeka iz Kompasa bo končno število Slovencev v Parizu precej višje od pričakovanj agencij.

"Pred finalom eurobasketa smo računali, da bo v Turčijo prišlo okoli 4000, morda 5000 Slovencev. Odziv pa je bil presenetljivo višji; mediji ste poročali, da je bilo v dvorani Sinan Erdem 7000 Slovencev. Če upoštevamo, da je Pariz precej bližje in da do tam praktično ni državnih mej, lahko pričakujemo na finalu tudi preko 4000 slovenskih grl," je za STA dejal Uranjek.

Od Ljubljane do Pariza je 1240 kilometrov (do Istanbula jih je 1515). Z avtomobilom ob upoštevanju omejitev hitrosti to pomeni točno 12 ur vožnje, cena v eno smer z vključenimi cestninami, gorivom in vinjetami pa je 183 evrov.

zzb/zza
© STA, 2019