Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Britansko vrhovno sodišče obravnava pritožbo zaradi prekinitve dela parlamenta

Ljubljana, 17. septembra - Britansko vrhovno sodišče je danes začelo obravnavo pritožbe zaradi prekinitve dela parlamenta, poročajo tuje tiskovne agencije. Na sodišču pritožniki utemeljujejo, zakaj je odločitev, ki jo je sprejel premier Boris Johnson, nezakonita.

Velika Britanija, London.
Britanski parlament je za pet tednov prekinil delo. Pred prekinitvijo so poslanci zavrnili zahtevo premierja Borisa Johnsona za razpis predčasnih volitev 15. oktobra.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Bistvo pritožb je vprašanje, ali je bilo zakonito, da je premier britanski kraljici Elizabeti II. svetoval, naj odobri prekinitev dela parlamenta, je ob začetku obravnave dejala predsednica vrhovnega sodišča Brenda Hale. Pojasnila je še, da odločitev sodišča ne bo odločilna za datum in način brexita.

Johnson je pred začetkom obravnave za britanski BBC dejal, da bo počakal in videl, kaj bodo rekli sodniki. Če bo sodišče razsodilo proti Johnsonu, se bo znašel pod velikim političnim pritiskom. Več britanskih poslancev je že poudarilo, da bi premier v tem primeru moral odstopiti.

mc/vr/mc
© STA, 2019