Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

ARD: Rogličev uspeh začetek nove ere

Ljubljana, 16. septembra - Tuji mediji so v teh dneh s slavospevi pospremili uspeh slovenskih kolesarjev Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja na španski pentlji. Nemška televizija ARD pa se na spletu sprašuje tudi, ali Rogličev uspeh pomeni začetek nove ere v kolesarstvu.

Španija, Madrid.
74. kolesarska dirka po Španiji.
Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je zmagovalec 74. dirke po Španiji. Slovenski uspeh je s tretjim mestom v skupnem seštevku in prvim v posebnem seštevku za mlade kolesarje dopolnil njegov rojak Tadej Pogačar.
Foto: dpa/STA

Španija, Madrid.
Zmagovalec 74. kolesarske dirke po Španiji Primož Roglič.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

"Njegov uspeh na Vuelti bi lahko pomenil začetek nove ere," poudarjajo na ARD. Pri tem izpostavljajo, da se je Rogličeva ekipa Jumbo Visma okrepila z nekdanjim zmagovalcem italijanskega Gira Tomom Dumoulinom, tretji adut je tretjeuvrščeni s Toura Steven Kruijswijk.

Omenjena trojka naj bi poskrbela za epske dvoboje z ekipo Ineos, kjer imajo s Kolumbijcem Eganom Bernalom ter Britancema Chrisom Froomom in Geraintom Thomasom kar tri nekdanje zmagovalce Toura, ekipa pa se je okrepila tudi z Ekvadorcem Ricahrdom Carapazom, letošnjim zmagovalcem Gira.

"A odkritje Vuelte Tadej Pogačar si bo tudi teh razmerah zagotovil svoje mesto med najboljšimi," so še prepričani pri ARD.

Evforija ob uspehu Rogliča in Pogačarja traja zdaj že vsaj 14 dni in ni resnejšega medija, ki ne bi že pretekli teden opozoril na slovenska šampiona, pri čemer tretjeuvrščeni Pogačar pri pozitivnih pridevnikih prav nič ne zaostaja za Rogličem. Medije navdušuje, da je kolesar z 20 leti lahko tako uspešen na tritedenski dirki, in večina tudi danes poroča o Pogačarjevi sobotni zmagi, s katero si je priboril majico najboljšega mladega kolesarja na dirki.

V tem slogu je spisan tudi članek ARD, ki ni mogel mimo uspeha Pogačarja na zadnji gorski etapi, s katero je po dolgi solo-vožnji s tretjega mesta v skupni razvrstitvi izrinil izkušenega Kolumbijca Naira Quintano. "Neverjetno je, da ima država z dvema milijonoma prebivalcev dva taka talenta," ARD povzema nekdanjega slovenskega kolesarja Andreja Hauptmana, ki je na Rogliča prenesel veliko znanja o vožnji v glavnini, za Pogačarja pa skrbi že od kolesarjevega 12. leta. A Hauptman, tako piše nemška televizija, je obenem tudi pomiril kolesarski svet: "Tretjega takega talenta v Sloveniji nimamo, tudi pri najmlajših ne."

Pogačar je predstavljen kot izjemen talent s tremi etapnimi zmagami, Roglič pa kot izkušen kolesar, ki mu je na tritedenski dirki uspelo nadgraditi neuspeh z Gira, kjer je po prvem tednu popustil, tokrat pa zdržal do konca.

"Iz napak se učimo. V Giro smo se preveč zagnali," je del poti do uspeha razkril George Bennett, eden do Rogličevih pomočnikov v ekipi. A temelj za zmago je Roglič tokrat postavil na posamičnem kronometru, kjer je vnovič dokazal premoč v primerjavi s tekmeci. Posebej domiselni so bili kasneje v lovu na majico vodilnega v ekipi Movistar, a prav po vsaki etapi je Roglič ostal oblečen v rdeče, še piše ARD.

Novinarji pa so pohvalili tudi Rogličev odnos do tekmovanj. Na novinarskih konferencah je dovolil le po tri vprašanja, česar si v najboljših letih ni upal niti legendarni Američan Lance Armstrong. A Roglič je ostal trden in s tem počel najpomembnejše na tako izčrpavajoči dirki - varčeval je z močmi, kjerkoli se je le dalo.

Številni tuji mediji prav tako niso pozabili poudariti, da je Roglič nekdanji smučarski skakalec, ki se je šele pri 21 letih odločil zamenjati šport. Polni pa so tudi izjav tujih zvezdnikov o slovenskem kolesarju in njegovem karakterju. "Primož je zelo ciljno usmerjen, a tudi zelo miren športnik. Povsem je sproščen in kljub temu je vedno dobro pripravljen," je za švicarski SID povedal Tony Martin.

ag/zza
© STA, 2019