Na Reki prijeli 16 italijanskih neofašistov

Zagreb/Reka, 13. septembra - Policija je včeraj na Reki pridržala 16 italijanskih državljanov zaradi provokacij ob 100. obletnici zasedbe Reke s strani paravojaških enot protislovnega pesnika in politika Gabrieleja D'Annunzia. Zaradi kaljenja reda in miru so jim izrekli denarne kazni in prepovedali vstop na Hrvaško.

Hrvaška, Reka.
Policija je v četrtek na Reki pridržala 16 italijanskih državljanov zaradi provokacij ob 100. obletnici zasedbe Reke s strani paravojaških enot protislovnega pesnika in politika Gabrieleja D'Annunzia. Nekaj deset pripadnikov italijanskega fašističnega gibanja je nameravalo izvesti performans vnovične zasedbe Reke.
Foto: Hina/STA

Nekaj deset pripadnikov italijanskega fašističnega gibanja je nameravalo izvesti performans vnovične zasedbe Reke ob 12. septembru, ko je minilo natančno sto let od italijanske zasedbe največjega hrvaškega pristanišča.

Policisti so sinoči tudi varovali otvoritev razstave D'Annunzijeva mučenica, na kateri so z antifašističnega vidika predstavili 16-mesečno D'Annunzijevo vladavino, ki je veljala za prvi fašistični režim. Njegov pohod na Reko naj bi navdihnil voditelja fašistične Italije Benita Mussolinija za fašistični marš na Rim leta 1922.

sk/gi/vb/sk
© STA, 2019