Pakistan opozarja na genocid v Kašmirju in zahteva preiskavo ZN

Ženeva, 10. septembra - Pakistanski zunanji minister Šah Mehmud Kureši je danes v Ženevi opozoril, da se v Kašmirju morda dogaja genocid in zahteval preiskavo Sveta Združenih narodov za človekove pravice. Dodal je, da se v Kašmirju spričo množičnih aretacij teptajo osnove človekove pravice.

Švica, Ženeva.
Pakistanski zunanji minister Šah Mehmud Kureši je v Ženevi opozoril, da se v Kašmirju morda dogaja genocid in zahteval preiskavo Sveta Združenih narodov za človekove pravice.
Foto: Xinhua/STA

Kureši je od sveta ZN tudi zahteval, naj obsodi odločitev Indije, ki je preklicala posebni ustavni status in uvedla svobodo gibanja ter komunikacije v delih Kašmirja, ki so pod nadzorom Indije, zaradi česar so se povečale napetosti s sosednjim Pakistanom. Ob tem je še dejal, da je Pakistan je pripravljen, da preiskovalci obiščejo del Kašmirja, ki je pod nadzorom Pakistana.

Kašmir je razdeljen med Indijo in Pakistanom od razglasitve neodvisnosti držav od Velike Britanije leta 1947. Obe državi si ga lastita v celoti, a vsaka upravlja z enim delom te himalajske pokrajine.

mlj/mc/mlj
© STA, 2019