Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zunanji ministri EU na Gymnichu tudi o Arktiki

Helsinki, 30. avgusta - Zunanji ministri članic EU, med njimi slovenski minister Miro Cerar, so se danes na neformalnem zasedanju v Helsinkih posvetili evropski politiki do Arktike, skupaj z ministri iz držav Zahodnega Balkana pa so govorili tudi o sodelovanju s to regijo.

Finska, Helsinki.
Zunanji ministri članic EU, med njimi slovenski minister Miro Cerar, so se danes na neformalnem zasedanju v Helsinkih posvetili evropski politiki do Arktike, skupaj z ministri iz držav Zahodnega Balkana pa so govorili tudi o sodelovanju s to regijo.
Finski zunanji minister Pekka Haavisto in visoka predstavnica EU za zunanje zadeve Federica Mogherini.
Foto: dpa/STA

Dotaknili so se pozitivnih učinkov sodelovanja med EU in Zahodnim Balkanom na področju evropske varnosti, vključujoč soočanje s hibridnimi ter kibernetskimi grožnjami, so pojasnili na MZZ.

Cerar je ob tem še posebej izpostavil strateški in vitalni pomen nadaljevanja širitvene politike EU. Izrazil je tudi pričakovanje pozitivnih odločitev EU o začetku pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo.

Zaključkov glede slednjega vprašanja ministri niso sprejeli. Na formalnem zasedanju julija so to vprašanje kljub pozitivnemu priporočilu Evropske komisije preložili do nadaljnjega.

ms/mc/ms
© STA, 2019