Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na dirki v Ilirski Bistrici vsi najboljši evropski vozniki

Ilirska Bistrica, 29. avgusta - Zadnji avgustovski konec tedna oziroma prva septembrska nedelja bosta za ljubitelje avtomobilizma ponudila tradicionalno avtomobilistično prireditev v Ilirski Bistrici. Gorsko-hitrostna dirka Petrol Ilirska Bistrica bo letos doživela že 25. izvedbo, na njej pa pričakujejo rekordno udeležbo 230 voznikov.

Ljubljana.
Reli dirka.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Dogajanje se bo začelo s sobotnimi treningi, v nedeljo pa bodo na sporedu še tri tekmovalne vožnje. Proga med Ilirsko Bistrico in Šembijami bo tudi letos gostila tekmovanje za evropsko prvenstvo.

Na seznamu prijavljenih so vsi najboljši v tem športu iz Slovenije in tujine, dirka pa bo štela tudi za prvenstva Avstrije, Hrvaške in Slovenije v gorskem avtomobilizmu, pa tudi za kategorije starodobnikov. Obenem dirka na progi med Ilirsko Bistrico in Šembijami šteje tudi za pokalno prvenstvo AŠ 2005 in pokal Alpe-Adria.

Med udeleženci dirke bodo vsi najboljši v tem tekmovanju v Evropi, ki so tudi stari znanci takšnih dirk v Sloveniji. Ljubitelji dirkanja bodo tako lahko na delu videli tudi Italijane Simoneja Faggiolija, Cristiana Merlija, Fausta Bormolinija, Renza Napioneja, pa Avstrijce Christopha Lamperta, Hermanna Waldyja mlajšega, Madžara Laszla Szasza. Med Slovenci pa so prijavljeni Patrik in Alexander Zajelšnik, Vladimir Stankovič, Milan Bubnič, Aleš Prek ...

Tekmovalna proga od Ilirske Bistrice do Šembij je dolga 5,01 km, s 14 ovinki in tremi trojnimi šikanami pa je doslej najhitreje opravil Italijan Simone Faggioli, ki ima s formulo Norma M20 FC rekord proge 1:59,558.

Dodaten mik dirke bo tudi priložnost, da bo prav Ilirska Bistrica odločila o prvaku. Na prejšnji v švicarskem St. Ursanne-Les Rangiersu namreč italijanska tekmeca Simone Faggioli in Christian Merli še nista odločila, kdo bo letošnji prvak v prestižni kategoriji II. V kategoriji I pa sta v boju za naslov še Italijan Antonio Migliuolo in Čeh Lukaš Vojaček. Tudi v slovenskem DP naslov še ni oddan, v boju za vrh so Milan Bubnič, Aleš Prek in Matevž Čuden.

"O imenitni zgodbi, ki jo je spisala bistriška avtomobilistična dirka, odkar jo je leta 1995 s prijatelji in zagnanimi lokalnimi sodelavci prvič entuziastično priredil Miro Gardelin, ne kaže zapravljati besed. Uveljavila se je kot referenčna prireditev, ki ji priznavajo veljavo odmevnega spektakla v svežnju šampionata stare celine tudi vsi naši partnerji s FIA vred," je pred odločilnim koncem tedna dejal predsednik organizacijskega odbora in direktor slovenske krovne zveze AŠ 2005 Dagmar Šuster.

Dogajanje se bo začelo v petek s tehničnimi pregledi, v soboto bodo na sporedu tri vožnje za trening, prva ob 10. uri, v nedeljo pa dve tekmovalni vožnji, prva ob 8.30, druga ob 13. uri, pred drugo vožnjo pa bo ob 12.45 še uradno odprtje tekmovanja.

Lansko zmago bo branil Italijan Simone Faggioli, za katerega je bil uspeh leta 2018 že sedmi na slovenskem prizorišču, kjer je neporažen že od leta 2014, ima pa še zmagi iz let 2011 in 2009.

tb/ke
© STA, 2019