Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Macron: Na vrhu G7 vzpostavljeni pogoji za srečanje Trump-Rohani

Biarritz, 26. avgusta - Francoski predsednik Emmanuel Macron je po koncu tridnevnega vrha skupine G7 v Biarritzu dejal, da so pogovori na vrhu vzpostavili pogoje za srečanje ameriškega in iranskega predsednika Donalda Trumpa in Hasana Rohanija o iranskem jedrskem vprašanju. Upa, da bo do srečanja lahko prišlo v prihodnjih tednih.

Francija, Biarritz.
Vrh skupine sedmih najrazvitejših držav G7.
Britanski premier Boris Johnson, kanadski premier Justin Trudeau, nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Emmanuel Macron, predsednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa, aktualni italijanski premier Giuseppe Conte, japonski premier Shinzo Abe in indijski premier Narendra Modi.
Foto: dpa/STA

Želim si, da bi se na vrhu lahko sestala Rohani in Trump. Če bo Rohani sprejel srečanje s Trumpom, je dogovor mogoče doseči, je dejal Macron na sklepni novinarski konferenci vrha s Trumpom.

Trump je povedal, da se je z Rohanijem pripravljen srečati, če bodo ustrezne okoliščine. Vrh pa je označil kot dva dneva in pol velike enotnosti.

Voditelji držav skupine so sprejeli skupno izjavo, dolgo eno stran. Pred tem se je sicer govorilo, da skupne izjave ne bo, da bi se izognili morebitnim konfliktom.

vr/jk/vr
© STA, 2019