Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Danes v Ljubljani sprejem za trikrat zlato Janjo Garnbret in ekipo

Ljubljana, 23. avgusta - Najuspešnejša športna plezalka na svetu Janja Garnbret se bo skupaj z dragocenim in žlahtnim tovorom in preostalo slovensko reprezentanco iz dežele vzhajajoče sonca v domovino vrnila popoldne. Za trikrat zlato slovensko šampionko in reprezentanco bo drevi ob 19. uri pred ljubljanskim Magistratom slovesni sprejem.

Ljubljana, Kongresni trg.
Plezalka Janja Garnbret.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Slovensko reprezentanco v športnem plezanju bo po prihodu domov sprejel tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju na Japonskem je bilo za Slovenijo najuspešnejše do zdaj.

Prvo kolajno na članskih prvenstvih si je s srebrom v težavnosti priplezala 19-letna Golničanka Mia Krampl. Prvo ime slovenske ekipe je Janja Garnbret, edina v zgodovini tega športa, ki je na istem svetovnem prvenstvu osvojila naslov svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah.

V Hachiojiju se je pri svojih 20 letih najprej zapisala v zgodovino kot prva plezalka, ki je ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju, nato je postala prva ženska, ki je na istem svetovnem prvenstvu slavila v težavnosti in balvanih, nato pa edina v zgodovini športnega plezanja s trojčkom zlatih medalj v težavnosti, balvanih in kombinaciji.

S skupno šestimi zlatimi odličji je najuspešnejša udeleženka svetovnih prvenstev med ženskami z največ zmagami, poleg njih ima še eno srebrno kolajno. Na Japonskem pa si je kot prva in za zdaj edina Slovenka priplezala tudi vozovnico za olimpijske igre v Tokiu leta 2020. Postavila je tudi novi slovenski ženski rekord v hitrosti.

Seveda bodo sprejem za domačinko iz Šmartna pri Slovenj Gradcu, trmasto, vztrajno in nepopustljivo Korošico, ki nadaljuje tradicijo koroških športnic od smučarske super šampionke Tine Maze nazaj, pripravili tudi pri njej doma. Domači, prijatelji, znanci in Korošci jo bodo pozdravili ter skupaj z njo proslavili ter podoživeli njene zlate uspehe v soboto v Slovenj Gradcu.

am/zza/am
© STA, 2019