Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Thunbergova čez Atlantik brez izpustov, ekipa jadrnice na letalo

New York, 19. avgusta - Ekipa okoli mlade aktivistke Grete Thunberg se spopada z očitki, da je podnebju prijazno potovanje mladenke čez Atlantski ocean farsa. Izkazalo se je namreč, da bodo nekateri člani posadke, ki bodo regatno jadrnico Malizia II po njenem prihodu v New York pripeljali nazaj v Evropo, v ZDA vendarle leteli.

Anglija, Plymouth.
Mlada švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg se je iz britanskega Plymoutha z jadrnico podala čez Atlantik.
Na regatni jadrnici Malizia II brez ogljičnega odtisa ji na poti na podnebni vrh ZN v New Yorku družbo delata oče Svante in snemalec, ki bo dokumentiral celotno potovanje.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Menedžerka ekipe Malizie Holly Cova je konec tedna javnosti pojasnila, da je bilo potovanje 16-letnice v New York organizirano zelo na hitro, zato bosta morali dve osebi leteti v ZDA, da pripeljeta plovilo nazaj. So pa v ekipi obljubili, da bodo za lete odtehtali z vlaganjem v podnebju prijazne ukrepe po svetu.

Thunbergova bo z jadrnico premagala razdaljo do podnebnega vrha ZN v New Yorku 23. septembra. Obiskala bo tudi Kanado in Mehiko ter se decembra udeležila podnebne konference v Čilu. Kako se bo vrnila, še ni jasno.

mg/jes/jaz
© STA, 2019