Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Umrla je Nobelova nagrajenka Toni Morrison

Ljubljana, 6. avgusta - V 89 letu starosti je po kratki bolezni včeraj zvečer umrla ameriška pisateljica Toni Morrison. Bila je prva temnopolta pisateljica, ki je prejela Nobelovo nagrado za književnost. Leta 1993 so ji jo izročili z besedami, da v svojih romanih z značilno vizionarsko močjo in poetično izraznostjo oživlja pomembni del ameriške stvarnosti.

ZDA.
V 89 letu starosti je po kratki bolezni v ponedeljek zvečer umrla ameriška pisateljica in nobelova nagrajenka Toni Morrison. Med njena najbolj znana dela sodijo romani Najbolj modre oči, Salomonova pesem in Ljubljena.
Foto: Twitter

Med njena najbolj znana dela sodijo romani Najbolj modre oči, Salomonova pesem in Ljubljena. Za roman Ljubljena, v katerem je opisala zgodbo afro-ameriške sužnje, ki jo je v filmu nato igrala Oprah Winfrey, je leta 1988 prejela Pulitzerjevo nagrado in pa ameriško književno nagrado.

V karieri je skupno izdala 11 romanov, za katere je značilno, da osrednjo temo - oblikovanje identitete temnopoltih Američanov, premišljuje na podlagi različnih zgodovinskih ozadij, v ospredje pa pogosto postavlja ženske like.

mce/mas/mas
© STA, 2019