Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

NIJZ opozarja na previdnost pri nakupu morske hrane

Ljubljana, 6. avgusta - Ribje meso se hitro kvari, če se z ribami ne ravna pravilno, vse od ulova do porabe. Pokvarjene ribe za prehrano ljudi niso primerne, lahko pa so zdravju celo zelo škodljive. Zato je pomembno, da poznamo znake svežih in pokvarjenih rib, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Ljubljana.
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Sveže ribe spoznamo po površini živo svetle barve in jasnega bleska, napeti koži in tesnem prilagajanju lusk telesu. Sveža riba pri prijemanju polzi iz rok, njene škrge so vlažne, živo rdeče, pokrite z nekoliko steklasto sluzjo in nimajo nikakršnega vonja ali pa je ta tipičen za svežo ribo, pojasnjujejo na inštitutu.

Meso rakov je neposredno ob ulovu sterilno, a se zelo hitro kvari. Pri školjkah pa mora biti nadzor nad proizvodnjo in prometom zelo učinkovit, saj školjke lahko povzročijo nevarne zastrupitve in okužbe ljudi. Školjke morajo biti sveže.

vi/pa/pa
© STA, 2019