Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nova nemška obrambna ministrica ob prvem obisku pri Natu brez novih zavez

Bruselj, 31. julija - Nova nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer na prvi obisk na zvezo Nato v Bruslju ni prišla z novimi zavezami, temveč je zgolj potrdila stari cilj, da Nemčija do leta 2024 za obrambo nameni 1,5 odstotka BDP, kar je še precej daleč od skupnega zavezniškega cilja dveh odstotkov.

Belgija, Bruselj.
Nova nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer je obiskala zvezo Nato v Bruslju ter se srečala z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom.
Foto: NATO/dpa/STA

Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je kljub temu izpostavil prepričanje, da bo Nemčija, ki je že vseskozi pod točo kritik ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da za obrambo namenja premalo, izpolnila obljube.

Ob prvem srečanju Stoltenberga in nove nemške obrambne ministrice je odmeval tudi ameriški poziv Nemčiji, Franciji in Veliki Britaniji k sodelovanju pri zaščiti ladij v Perzijskem zalivu.

Kramp-Karrenbauerjeva je povedala, da ameriški poziv še preučujejo v tesnem posvetovanju z Veliko Britanijo in Francijo.

pm/vr/vb
© STA, 2019