Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Klapavice med Slovenci vse bolj priljubljene

Izola, 4. avgusta - Potrošniki vedno bolj prepoznavajo užitne klapavice kot zdravo in kakovostno hrano, ne le na slovenski obali, temveč tudi v notranjosti Slovenije, je za STA ocenil direktor podjetja Mytilus Mitja Petrič.

Ljubljana.
Ribarnica, ribe, tržnica, školjke, dagnje, klapavice.
Foto: Tamino Petelinsek/STA
Arhiv STA

Poleg Slovenije klapavice uspešno prodajajo tudi na sosednjem Hrvaškem. Še posebej v poletnih mesecih se nanje z velikimi naročili obračajo grosisti iz Istre in Reke.

V podjetju gojijo školjke v Sečovljah, Strunjanu in na Debelem rtiču. Proizvodnja dosega med 200 in 300 ton školjk letno, kar je sicer odvisno od več pogojev. Zadnja leta jim vedno bolj nagajajo orade, ki pojejo lep delež pridelka. V ta namen skupaj z resornim ministrstvom in zavodom za ribištvo že iščejo rešitve, in sicer v obliki posebnih dovoljenj za izlov orad.

Ponudba Mytilusa temelji na svežini školjk. Ta se po Petričevih besedah ne meri v dnevih, ampak v urah.

miv/kk
© STA, 2019