Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Bulčeva za STA: V prometu smo prvi začeli govoriti o viziji nič onesnaževanja do leta 2050

Bruselj, 26. julija - V prometu smo prvi začeli govoriti o viziji ničelne stopnje onesnaževanja do leta 2050, ki bo najbolj zaznamovala prihodnjo Evropsko komisijo, je poudarila evropska komisarka za promet Violeta Bulc ob pregledu iztekajočega se mandata v pogovoru za STA, ki ga bomo v celoti objavili v soboto dopoldne.

Ljubljana.
Evropska komisarka za promet Violeta Bulc.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Bulčeva se je kot evropska komisarka za promet ukvarjala z vrsto pomembnih evropskih tem. V minulem letu je močno odmevalo vprašanje ukinitve premikanja ure dvakrat na leto. Začetek njenega mandata sta zaznamovali nesreča letala družbe Germanwings in afera dieselgate. Tudi zgodba o spornih nemških vinjetah sodi v njen resor. Ključni prioriteti mandata pa sta bili viziji nič smrtnih žrtev na cesti in ničelne stopnje onesnaževanja do leta 2050.

Izpostavlja tudi izziv e-skirojev in na sploh mikromobilnost kot koncept prihodnosti. Eden največjih korakov v tem mandatu je bil po njenih besedah zakonodajni okvir za drone. Prve storitve, namenjene reševalnim službam, bi lahko zagnali že prihodnje leto. Zelo je ponosna tudi na vse mednarodne pogodbe, zlasti na prometno pogodbo z Zahodnim Balkanom, ki je v odnosu EU do Zahodnega Balkana največji dosežek v minulem mandatu.

V času mandata Bulčeve je Slovenija precej zaostrila odnos s komisijo zaradi arbitraže, terana, schengna in privatizacije bank, glede katerih so bila slovenska pričakovanja drugačna od bruseljskih stališč. Na kritike, da ni storila dovolj za zaščito slovenskih interesov, komisarka odgovarja s svojo kritiko, za katero poudarja, da je konstruktivna: "Nekorektno je od slovenskih politikov, da poskušajo odgovornost za neugoden izid projektov, ki se vlečejo nekaj mandatov, obesiti nekomu, ki je prišel zraven na koncu procesa."

Izpostavlja izjemno hvaležnost Sloveniji in vladi Mira Cerarja za priložnost opravljanja komisarske funkcije ter pravi, da ni razočarana, ker ne bo ostala še en mandat, saj da je taka politična realnost. S komisarskim kandidatom Janezom Lenarčičem sta se dobila na zelo konstruktivnem sestanku. Bulčeva poudarja pomen sodelovanja in napoveduje, da mu bo pomagala, kolikor bo želel. Za vodjo stranke SMC podpira Zdravka Počivalška. Svojih načrtov za prihodnost ne razkriva.

Številni nagovori na dogodkih po svetu, ki se jih je udeleževala kot komisarka, so se začeli z referencami na črni pas v tekvandoju ali hojo po žerjavici, a vedno je bilo vse zelo spoštljivo, razen v slovenskem prostoru, pove Bulčeva in doda: "Me zanima, koliko junakov v slovenski politiki je, ki bi si upali hoditi 14 metrov po žerjavici." Pravi, da vedno znova išče nove tehnike, s pomočjo katerih lahko čisti svoj notranji jaz, da lahko odkrito stopa v prostor in v odnos z ljudmi, ki jih srečuje.

pm/vr
© STA, 2019