Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vzrok nesreče pri Hrastovljah zlom kretnice

Ljubljana, 26. julija - Nesrečo tovornega vlaka pri Hrastovljah konec junija je povzročil zlom kretnice oz. ostrice kretnice, kažejo prve ugotovitve. Zakaj se je kretnica zlomila, še ni jasno. Material bo predan v analizo neodvisnemu inštitutu za raziskave kovinskih materialov, je za STA povedal preiskovalec železniških nesreč in incidentov na ministrstvu za infrastrukturo Daniel Lenart.

Hrastovlje.
Predor Hrastovlje na železniški progi proti Kopru, kjer je iztiril tovorni vlak, pri čemer je prišlo do iztekanja kerozina iz ene od tovornih cistern.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Proga pri Hrastovljah je sicer bila vzdrževana, o čemer priča tudi dokumentacija, primernost vzdrževanja pa je pred analizo težko ocenjevati. Vsekakor gre za zelo obremenjeno progo, je dodal preiskovalec. Končni rezultati analize bi lahko bili znani do konca leta.

Pri Hrastovljah je 25. junija prišlo do iztirjenja tovornega vlaka. Pri tem je prišlo do iztekanja kerozina, in sicer ga je v zemljo odteklo okoli 9000 litrov. Ta kerozin še naprej ogroža vodni vir Rižane.

mg/bdo/bdo
© STA, 2019