Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Guverner Portorika vendarle napovedal svoj odstop

San Juan, 25. julija - Guverner Portorika Ricardo Rossello je sinoči po lokalnem času napovedal, da bo jutri odstopil. Ob tem je izrazil upanje, da bodo njegov odstop razumeli kot poziv za spravo. Na položaju guvernerja Portorika ga bo začasno nadomestila sedanja ministrica za pravosodje Wanda Vazquez Garced.

Portoriko, San Juan.
Ulice prestolnice Portorika San Juan so preplavile množice protestnikov, ki so zahtevali odstop guvernerja Ricarda Rosselloja in konec korupcije. Proteste je sprožila objava prepisa guvernerjevih spletnih klepetov z enajstimi sodelavci, v katerih so žalili volivce, ženske, homoseksualce, pa tudi žrtve orkana Maria leta 2017.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Po ustavi bi ga moral zamenjati državni sekretar Portorika, vendar je Luis Rivera Marin že odstopil s položaja v času protestov. Wanda Vazquez Garced bo šele druga ženska na položaju guvernerja v zgodovini Portorika.

Rossello je odstopil po dvotedenskih množičnih protestih, ki jih je sprožila objava prepisa guvernerjevih spletnih klepetov z enajstimi sodelavci, v katerih so žalili volivce, ženske, homoseksualce, pa tudi žrtve orkana Maria leta 2017.

Rossello je prvi guverner v sodobni zgodovini Portorika, ki odstopa pred koncem mandata.

mlj/rp/mlj
© STA, 2019