Poslansko imuniteto bodo poskusili urediti s spremembami poslovnika, ne ustave

Ljubljana, 3. julija - Vprašanje poslanske imunitete bodo v DZ vendarle poskusili urediti s spremembami parlamentarnega poslovnika, saj za ustavne spremembe med poslanskimi skupinami ni zadostnega soglasja. Komisija za poslovnik je tako danes poslanske skupine in strokovne službe pozvala, naj ji do konca oktobra posredujejo svoje predloge.

Ljubljana.
Državni zbor, dvorana, poslanski sedeži.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pobudo za spremembe parlamentarnega poslovnika je podal predsednik DZ Dejan Židan, nanaša pa se na določbe v zvezi s procesno poslansko imuniteto. Poslovnik DZ namreč ne ločuje postopkov, ko gre za odločanje o imuniteti, ko je za to podana zahteva poslanca, in ko gre za odločanje o imuniteti zgolj na podlagi obvestila pristojnega organa o postopku, v katerem se je znašel poslanec. DZ torej o imuniteti odloča tudi, če se poslanec nanjo sploh ne sklicuje, Židan pa se je zavzel za ločeno poslovniško ureditev obeh postopkov.

Komisija za poslovnik je omenjeno pobudo že obravnavala in na seji sredi maja predlagala, da se vprašanje imunitete najprej prouči v okviru postopka sprememb ustave. Člani komisije so menili, da bi bilo najprej treba področje urediti v najvišjem pravnem aktu, nato pa bi šele prilagodili zakonodajo in tudi poslovnik DZ.

Na podlagi sklepa komisije za poslovnik je nato Židan konec maja sklical posvet z vodji poslanskih skupin in podpredsedniki DZ. Kot je zapisal v dopisu predsednici komisije Karmen Furman, je bilo mogoče po krajši razpravi zaključiti, da ustavna sprememba s področja imunitete nima podpore ter da vodje poslanskih skupin podpirajo predlagan postopek sprememb poslovnika.

Zato so člani poslovniške komisije danes opustili idejo o ustavnih spremembah in se dogovorili, da nadaljujejo postopek spreminjanja poslovnika. Kljub temu so v krajši razpravi danes nekateri vztrajali, da bi se bilo treba najprej lotiti ustave, saj poslovnik določa le postopek, ki pa je v skladu z najvišjim pravnim aktom. Pri tem so najbolj vztrajali v SMC, a so se v ostalih poslanskih skupinah strinjali, da so spremembe poslovnika smiselne.

Tako je komisija sprejela sklep, s katerim je poslanske skupine in strokovne službe DZ pozvala, naj ji do 31. oktobra predložijo svoje predloge za spremembe poslovnika, skupaj s predlaganimi členi in obrazložitvami.

mo/apo
© STA, 2019