Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Svizu zahtevajo povišanje sredstev za znanost

Ljubljana, 27. junija - V Svizu zahtevajo zagotovilo vlade, premierja in finančnega ministra, da bodo udejanili koalicijsko pogodbo glede poviševanja sredstev za znanost do enega odstotka BDP do 2022. To je po oceni glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja ključno, sicer bodo razumeli, da je bila to zgolj obljuba, ne pa resen namen, da se raziskovanje odlepi od evropskega dna po financiranju.

Ljubljana, sedež sindikata.
Novinarska konferenca Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), na kateri je glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj navedel razloge za nestrinjanje sindikata z varčevalnimi ukrepi na področju javnega šolstva in predstavil potek priprav na splošno stavko.
Stavka, plakat.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Štrukelj, si v luči začetih koalicijskih pogovorov glede priprave proračunov za leti 2020/21 v sindikatu, ki predstavlja tudi okoli tisoč raziskovalcev, želijo uresničitev vladne napovedi o zviševanju sredstev.

Zdaj smo na slaba 0,4 odstotka BDP, kar nas uvršča na sam rep držav EU glede financiranja, je poudaril in kot ključno izpostavil nujo po stabilnem financiranju, kar bi moral zagotoviti nov zakon o raziskovalni dejavnosti.

vi/mo
© STA, 2019