Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Študija o razlikah v sestavi živil v EU: Ni značilnega geografskega vzorca

Bruselj, 24. junija - Evropska komisija je danes v odziv na skrbi glede neenotne kakovosti živil na vzhodu in zahodu EU objavila izsledke analize skoraj 1400 vzorcev 128 živilskih izdelkov iz 19 držav EU.

Ljubljana.
Izdelki na prodajnih policah.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Ti kažejo, da se je pri približno tretjini izdelkov sestava razlikovala kljub enaki ali podobni embalaži, pri čemer pa ni značilnega geografskega vzorca.

Zdaj so na potezi nacionalni organi, da analizirajo vsak posamezen primer in presodijo, ali gre za zavajajočo prakso, ki je z evropsko potrošniško zakonodajo prepovedana.

Študija bo zagotovila boljšo podlago za razpravo o neenotni kakovosti v EU, vendar pa so potrebni nadaljnji koraki in raziskave, da bi bila ocena bolj reprezentativna ter da bi se bolje razumela povezava med sestavo in kakovostjo, še izpostavljajo v Bruslju.

pm/jb
© STA, 2019