EU zadržana do ameriških očitkov Iranu glede napadov v Omanskem zalivu

Bruselj/Luxembourg, 17. junija - Več zunanjih ministrov EU je danes v Luksemburgu opozorilo pred prehitrim sklepanjem v primeru nedavnih napadov na tankerja v Omanskem zalivu, ki jih ZDA, Velika Britanija in Savdska Arabija očitajo Iranu, kjer pa obtožbe zanikajo.

Oman.
Pred obalo Omanskega zaliva sta bila napadena dva tankerja, ki ju je zajel ogenj, posadki obeh ladij pa so morali evakuirati. Za kakšne vrste incident je na tej zelo pomembni pomorski poti iz Perzijskega zaliva šlo, še ni jasno.
Arhiv STA.
Foto: IRIB News/dpa/STA

Nemški zunanji minister Heiko Maas je pozval k izjemni previdnosti. Nemčija po njegovih besedah še zbira informacije, končnih sklepov o tem, kdo je kriv, še ni.

Dolgoletni vodja luksemburške diplomacije Jean Asselborn je spomnil na vojno v Iraku leta 2003, ki je bila posledica napačno tolmačenih obveščevalnih podatkov o obstoju orožja za množično uničevanje.

Več ministrov se je pridružilo pozivu generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa k izvedbi neodvisne preiskave incidenta, ki je sprožil strm dvig cen nafte.

pm/np/sk
© STA, 2019