Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V tretji etapi dirke po Sloveniji bodo kolesarji prevozili 20-tisoči kilometer

Ljubljana, 14. junija - V tretji etapi kolesarske dirke po Sloveniji bodo kolesarji prekolesarili 20-tisoči kilometer na vseh izvedbah slovenske pentlje do zdaj. Poseben mejnik bo eden izmed kolesarjev kot prvi premagal na gorskem cilju na Rovtah.

Novo mesto.
Kolesarska dirka Po Sloveniji.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Petnajst tisoči kilometer je leta 2010 prvi prevozil Nik Burjek (Sava Kranj), 18-tisoči kilometer Jan Tratnik (Amplatz), lani je mejo 19.000 kilometrov prvi dosegel Jon Božič (Adria Mobil). Na vrsti je zdaj nov mejnik, ki predstavlja malce manj kot polovico obsega Zemlje.

Okroglo število prevoženih kilometrov na 26. dirki po Sloveniji bodo tako praznovali v tretji etapi v Rovtah, etapa med Žalcem in Idrijo pa bo 141. v zgodovini dirke.

Na startu slovenske zelene pentlje v Ljubljani bo v dresu Adrie Mobila stal tudi zimzeleni Radoslav Rogina, ki bo dirko po Sloveniji startal že dvajsetič.

Štiridesetletni Hrvat se ponaša s skupno zmago leta 2013 in dvema etapnima zmagama leta 2008 (Piran-Koper) in 2013 (Škofja Loka-Vršič). Prvič je na dirki po Sloveniji nastopil leta 1998 in potem z nekaj prekinitvami na njej sodeloval z ekipami Tenax, Perutnina Ptuj, Loborika, od leta 2012 pa dirka za Adrio Mobil. Letos bo že osmič nastopil za novomeški klub.

Varaždinec je v skupnem seštevku osvojil še drugo, tretje, četrto in peto mesto, kar ga uvršča med najboljše kolesarje v zgodovini dirke.

Prireditelji pa so izračunali še en zanimiv statistični podatek. "Če ste član katere od ekip, ki bo letos nastopila na dirki Po Sloveniji in ste na dan zadnje etape stari 26 let, pet mesecev in 10 dni ste resen kandidat za skupno zmago, kajti to je povprečna starost vseh dosedanjih zmagovalcev," so zapisali na uradni spletni strani.

Najmlajši zmagovalec v 25-letni zgodovini dirke je Italijan Diego Ulissi, ki je zmagal leta 2011. Na dan, ko je postal zmagovalec, je bil star 21 let, 11 mesecev in 4 dni. Najstarejši zmagovalec je Rogina, ki je na slovenskem "touru" zmagal leta 2013. Na cilju dirke je bil star 34 let, tri mesece in 13 dni.

ke/gj
© STA, 2019