V Mariboru se je sesedel del Čeligijevega stolpa

Maribor, 15. maja - V Mariboru se je sesedel del Čeligijevega stolpa, ki je eden redkih ohranjenih stolpov mariborskega mestnega obzidja. Na občini so bili o tem obveščeni včeraj, danes pa so si ogledali položaj in napovedali takojšnjo sanacijo, da se prepreči nadaljnja poškodba objekta oziroma povzročanje splošne nevarnosti v okolici.

Maribor.
Čeligijev stolp je obrambni stolp, eden izmed petih stolpov severnega mestnega obzidja, ki so ga meščani zgradili leta 1460. Ime je dobil po mariborskih pivovarjih Tscheligijih, v preteklosti pa so mu pravili tudi Smodniški stolp.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Sesedel se je severovzhodni del spodnjega vogala stolpa, ki se nahaja med Gregorčičevo in Slovensko ulico, nedaleč od stavbe Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Stolp kvadratne oblike so meščani zgradili leta 1460. Ime je dobil po mariborskih pivovarjih Tscheligijih, saj je v 18. stoletju v njem začela obratovati prva mariborska pivovarna. V preteklosti so mu pravili tudi Smodniški ali Črni stolp. Danes nima več funkcije in sameva med novozgrajenimi stanovanjskimi bloki.

ase/mce
© STA, 2019