Poplave v BiH, reke narasle tudi na Hrvaškem

Zagreb/Banjaluka/Beograd, 14. maja - Zaradi močnega dežja so reke v severni in osrednji BiH poplavile številne stanovanjske in gospodarske objekte. Na območju Doboja so minulo noč ukazali evakuacijo prebivalstva. Na Hrvaškem reka Una ogroža Hrvaško Kostajnico, protipoplavne ukrepe so razglasili tudi na območju Karlovca.

Bosna in Hercegovina, Sarajevo.
Poplave v Tesliću v Bosni in Hercegovini.
Zaradi močnega dežja so reke v severni in osrednji Bosni in Hercegovini poplavile številne stanovanjske in gospodarske objekte. Na Hrvaškem reka Una ogroža Hrvaško Kostajnico, protipoplavne ukrepe so razglasili tudi na območju Karlovca.
Foto: Hina/STA

Stanje se je danes dramatično poslabšalo na območju Banjaluke in Doboja na severu BiH, kjer reki Vrbanja in Vrbas ogrožata prebivalce. Reka Bosna je poplavila več objektov na območju Maglaja, za Teslić so razglasili naravno nesrečo.

Močno dežuje tudi v nekaterih delih Srbije, v naslednjem tednu pa pričakujejo, da bo naraščala Sava, posebej pri Šabcu. V srbskem hidrometeorološkem zavodu opozarjajo tudi na naraščanje drugih rek. Ocenjujejo pa, da se ne bo ponovilo leto 2014, ko so Srbijo, BiH in Hrvaško prizadele uničujoče poplave.

ms/gi/mc/ms
© STA, 2019