Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nujno obvestilo o obstoju lažne spletne strani STA

Ljubljana, 17. aprila - Slovenska tiskovna agencija (STA) opozarja, da so se na spletnem družbenem omrežju Facebook začela širiti sporočila s povezavami na članke na lažni spletni strani STA. Gre za prevare, ki zlorabljajo ime in blagovno znamko STA.

Ljubljana.
Zaslonski posnetek lažne objave vsebin STA.
Foto: STA

Ljubljana.
Zaslonski posnetek lažne spletne strani STA.
Foto: STA

Članki na lažni spletni strani imajo različno vsebino, med drugim denimo o neznanem mladem slovenskem milijonarju ali pa slovenskem policistu, katerih zgodbe nagovarjajo k preizkusu najnovejše spletne igre z obljubo visoke nagrade.

Klik na tovrstne objave uporabnika pripelje na članek na lažni spletni strani STA, od koder potem spletni prevaranti poskušajo uporabnika pripeljati na spletno stran z igrami na srečo.

Da gre za lažno spletno stran STA, je razvidno iz več znakov.

Članki se nahajajo na različnih spletnih naslovih, kot je na primer http://drtrack.world, ne pa na uradni spletni strani STA, katere domena je https://www.sta.si.

Poleg tega so lažni članki v slovenskem jeziku, spremljajoči osnovni podatki in ključne besede pa v angleškem jeziku, kar ni praksa STA. Tudi elementi v glavi lažne spletne strani občutno odstopajo od elementov na uradni spletni strani STA.

Uporabnike obveščamo, naj bodo previdni pri postopanju, ko naletijo na tovrstne primere sporočil.

Za dodatne informacije smo na voljo prek e-naslova tehnika@sta.si, za informacije in pomoč pa se lahko obrnejo tudi na slovenski nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT.

bst/arh/bst
© STA, 2019