Indonezija bo začasno za turiste zaprla znameniti otok Komodo

Džakarta, 2. aprila - Indonezija bo z letom 2020 za 366 dni zaprla svoj znameniti otok Komodo, na katerem se prosto gibljejo največji kuščarji na svetu, komodoški varani. Znani tudi kot zadnji zmaji na svetu na otok privabijo mesečno okoli 10.000 obiskovalcev, kar je preveč za ekosistem na otoku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Indonezija.
Komodoški varan, znan tudi kot komodoški zmaj, je vrsta kuščarja, ki živi na otokih Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang in Gili Dasami v osrednji Indoneziji.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Indonezijska vlada se je tako odločila, da bodo otok zaprli za turiste, da bi tako zaščitili to redko vrsto živali. V času zaprtja otoka bodo izvedli tudi različne ukrepe za ohranjanje ekosistema, kot na primer sajenje dreves.

Otok Komodo je del nacionalnega parka, ki ga sestavljajo tudi drugi otoki, na katerih skupno živi okoli 5000 varanov. Ostali otoki bodo prihodnje leto odprti za turiste.

Ogromni kuščarji zrastejo do tri metre dolžine in tehtajo več kot 70 kilogramov. Čeprav veljajo za agresivne, redko napadejo ljudi.

set/ms
© STA, 2019