Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pred vrati polna uveljavitev omejitev transmaščob v živilih

Ljubljana, 30. marca - Prihodnji teden se bo skladno z lani sprejetim pravilnikom izteklo enoletno prehodno obdobje za prilagoditev izdelkov s transmaščobnimi kislinami na največ dva grama na 100 gramov skupne vsebnosti maščob v živilu. Izdelkov z višjo vsebnostjo na trgu ne bo smelo biti več.

Ljubljana.
Pecivo.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Proizvajalci živil in trgovci so na uveljavitev pravilnika, ki je najstrožji na svetu, pripravljeni. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Igor Pravst iz Inštituta za nutricionistiko tako ne pričakujeta, da se bo meja še nižala.

Transmaščobne kisline so povezane s številnimi boleznimi in motijo presnovo. Vplivajo npr. na razvoj kroničnih srčno-žilnih bolezni, kapi in nekaterih rakavih obolenj.

Največ industrijsko dodanih transmaščob je v piškotih, napolitankah, slaščicah in različnih pekovskih izdelkih. Nastanejo lahko tudi pri cvrtju.

dpr/jes
© STA, 2019