Na Novi Zelandiji preiskava na najvišji ravni o napadu na mošeji

Auckland, 25. marca - Novozelandska premierka Jacinda Ardern je danes sporočila, da je odredila neodvisno sodno preiskavo na najvišji ravni, ki naj bi odkrila, ali bi policija in varnostne službe lahko preprečile napada na mošeji v Christchurchu, v katerih je umrlo 50 ljudi.

Nova Zelandija, Christchurch.
Prizorišče strelskega pohoda 15. marca 2019, v katerem je desničarski skrajnež iz Avstralije v dveh mošejah v novozelandskem mestu Christchurch ubil 50 ljudi, med njimi tudi otroke.
Policijska vozila pred mošejo.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Treba je obrniti vsak kamen, da pridemo do odgovorov, kako se je lahko to teroristično dejanje zgodilo ter ali in kakšne so bile možnosti, da bi ga lahko preprečili, je dejala Ardernova.

Kraljeva preiskovalna komisija je najvišja sodna preiskava po novozelandskem pravu, odkrila pa naj bi, kako je lahko en sam oboroženi napadalec ubil 50 ljudi v napadih, ki sta pretresla svet. Odkrila naj bi tudi, kako je napadalec prišel do orožja ter kakšna je bila vloga varnostnih in obveščevalnih agencij, je dejala Ardernova na novinarski konferenci v Wellingtonu.

vb/mc/vb
© STA, 2019