Pošiljatelj pisemskih bomb nasprotnikom Trumpa priznal krivdo

New York, 22. marca - Podpornik ameriškega predsednika Donalda Trumpa, 57-letni Cesar Sayoc je včeraj na zveznem sodišču na Manhattnu s solzami v očeh priznal, da je pošiljal pisemske bombe na naslove predsednikovih kritikov. Zatrdil je, da ni nikoli nameraval, da bi pošiljke eksplodirale. Po priznanju krivde za 65 točk obtožnice mu grozi dosmrtni zapor.

ZDA.
Na uredništvu CNN v New Yorku so prejeli pošiljko z bombo, zato so uredništvo izpraznili, newyorška policija pa dogodek preiskuje.
Ameriška tajna služba je sicer prestregla pisemske pošiljke z eksplozivom, naslovljene na Belo hišo, Hillary Clinton in bivšega ameriškega predsednika Baracka Obamo.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Pisma z eksplozivom je začel pošiljati nekaj tednov pred lanskimi novembrskimi vmesnimi kongresnimi volitvami, ki so se končale z zmago demokratov. Poslal jih je 16 in vsa so pravočasno prestregli.

Prvo pismo je dobil liberalni donator in aktivist George Soros, sledile pa so pošiljke na naslove demokratskih predsednikov Billa Clintona in Baracka Obame, pa tudi Joa Bidna, Hillary Clinton, televizije CNN, igralca Roberta De Nira ter med drugim tudi senatorjev Kamale Harris in Coryja Bookerja.

vr/rp/vr
© STA, 2019